Pestera Poarta Zmeilor

28.11.2016
  • Este în satul Sub Piatra, comuna Sălciua, judeţul Alba
  • Unitate geografică: rezervaţie geologică
  • Descoperită in 1984
  • Deschisă turiștilor fără taxă de vizitare.
  • Situată în nord-vestul Munților Trascău (compartimentul Bedeleu), în satul Sub Piatra, comuna Sălciua, peştera Poarta Zmeilor este una dintre cele mai vechi peșteri din Munții Trascăului, situată la o altitudine de aproximativ 1.150 m...

    • Traseu marcat: crucea rosie

Legenda spune că numele Peşterii Poarta Zmeilor vine de la forma portalului, care se află la 15 metri de intrarea în peşteră. 

În vremuri de altădată, pe acest munte se ridica un castel al zmeilor. Aceştia nu coborau în sat, însă uneori, sub înfăţişarea omenească, câte unul dintre ei venea la horele săteşti. Dansa cu cea mai mândră dintre fete, iar, la miezul nopţii, o răpea, dispărând în munte. Într-o zi, sătenii au aflat năravul zmeilor, iar flăcăii din satele învecinate au pornit la drum, hotărâţi să se răzbune, dând foc tuturor pădurilor împrejmuitoare şi doborând castelul din munte. Din acesta a mai rămas doar poarta, care mai aşteaptă sfidătoare şi astăzi, doar, doar îi mai calcă pragul vreo fată frumoasă.

Peştera Poarta Zmeilor este una dintre cele mai vechi peşteri din Munţi Trascăului, cu o lungime interioară de 125 de metri.De aici, vizitatorul este introdus prin numeroase săli și coridoare, o sursă de iluminat, precum și un echipament adecvat fiind indispensabile. Comorile peșterii sunt stalactitele, stalagmitele, draperiile, depunerile de montmilch, de culoare albă sau galbenă la origine, acum înnegrite de humusul care se pare că a ajuns în apele de infiltrație. De asemenea, o mare importanță o au și curgerile parietale, podeaua peșterii fiind acoperită cu stalacmite tubulare și gururi. În tavanul ei se dezvoltă numeroase hornuri. Peisajele sunt asemănătoare cu cele de la Huda lui Papară sau Vânătarele Ponorului.

O altă denumire a peșterii Poarta Zmeilor este Peştera de la Groşi .

Căi de acces: pe DN 75 Turda-Campeni, pȃnă în centrul localităţii Sălciua de Jos, apoi pe DC 130 şi pe o potecă marcată cu cruce roşie .


Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți